Houby v květináči

12. prosince 2016 v 18:25 | Houby jako koření |  GASTRONOMIE

Houby jsou skutečně výborné koření. Jsou ceněnou a široce oblíbenou pochutinou vůbec. Ale nejen to. Jejich kalorická hodnota je poměrně nízká a mají vynikající dietetické vlastnosti. Dají se srovnat se zeleninou. Nenapodobitelná a pro houby charakteristická vůně a chuť působí velmi kladně na trávicí procesy v lidském organismu. Kromě toho obsahují značné množství cenných stopových prvků, které se někdy také nazývají "nerostnými vitamíny". Ale houby obsahují i skutečné, pravé vitamíny, jako například vitamíny B1 a B2, to znamená aneurin a riboflavin. V plodnicích některých hub j e obsažen i vitamín A a také vitamín P-P, což je kyselina nikotinová. V houbách byl nalezen i vitamín D - kalciferol, vitamín H - biotin, ale i vitamín G. Důležité je, že s výjimkou vitamínu C jsou všechny tyto látky odolné a stálé i po tepelné úpravě hub.





Kromě široké škály vonných a chuťových látek obsahují houby i různá barviva, ale i látky jedovaté, omamné a v neposlední řadě i léčivé. Smrtelně jedovatých hub, jako je např. muchomůrka zelená, není mnoho a je poměrně snadné a samozřejmě žádoucí se je naučit bezpečně znát, abychom se jim mohli vyhnout. U některých oblíbených hub, jako jsou např. václavka nebo rudočechratka, jsou jedovaté látky termolabilní, takže jsou jedovaté jenom zasyrova.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Spalo se ti na dnešek dobře ?

Ano do růžova 29.3% (163)
Noc byla nic moc 19.2% (107)
Nechtělo se mi vstávat 32.9% (183)
Nespal/a jsem vůbec 13.1% (73)
Stále ještě spím 5.6% (31)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama