Smrž jako symbol jara

6. května 2012 v 17:24 | Bernardi.blog.cz |  KRAJINA
Pro někoho jsou symbolem jara sněženky nebo petrklíče, ale snad pro všechny pravé houbaře jsou jeho hlavním znakem krásné a chutné smrže.
Smrže patří mezi nejatraktivnější a nejvíce vzrušující jarní houby. Abychom je objevili, musíme pečlivě hledat, neboť se na svém stanovišti téměř ztrácejí. Obvykle rostou jednotlivě na dost malé ploše, můžeme však součastně najít dva, tři, vzácně i více kusů. Z hlediska kulinářského jsou smrže lahůdkou, avšak před požitím je musíme vždy povařit - nikdy se nesmí jíst syrové.



Smrže hledejte na jaře v zahradách, na úhorech, na okrajích cest a na nepoužívaných železničních tratích. Osobně jsem slyšel neuvěřitelné vyprávění svých známých o tom, jak na zahrádce před domkem sesbírali desítky krásných smržů.
Smrže špičatého je stejně jako smrže obecného nejlepší usušit. Při úpravě za syrova dbejte na správné očištění plodnic. Nezapomeňte je poté příčně rozkrojit, abyste se přesvědčili, že v nich není žádný hmyz. Jeden z nejlepších způsobů přípravy pokrmů ze smržů je nadívání velkých plodnic. Také se hodí k masitým jídlům a omáčkám. Sušením zintenzivní jeho vůně, což většinu jídel zlepší. Dobrou chuť!


. . ale na takovéhle krasavce si musíme ještě nějakou tu chvilku počkat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Věříte že je ve vesmíru ještě něco víc než známe ?

Ano 70.5% (297)
Ne 14.5% (61)
Nevím 15% (63)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama