Posvícenecké koláče

3. dubna 2012 v 16:01 | Bernardi.blog.cz |  Z ČESKÉ KUCHYNĚ
500 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 80 g sádla, 80 g másla, 120 g pískového cukru, 0,30 - 0,40 litru mléka, 2 vejce, 2 žloutky, 50 g droždí, špetka soli, tuk na vymazání plechu, 1 žloutek na potření.

Tvarohová náplň : 250 g tučného tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, asi 30 g rozinek, trochu citronové šťávy.

Maková náplň : 140 g mlatého máku, 70 g pískového cukru, 0,20 litru mléka, strouhaný perník na zahuštění.

Povidlová náplň : švestková povidla, 3 lžíce rumu.



Těsto na koláče zaděláme stejně jako na buchty. Část těsta vyklopíme na pomoučený vál, rukama ho rozprostřeme a urovnáme silnější placku. Sklenkou omočenou v mouce nebo kastrolem vykrajujeme kulaté tvary, které klademe na dobře pomaštěný plech. U velkého koláče prsty vyznačíme asi centimetrový okraj a střed vyplníme nádivkou. Začínáme s tvarohem, který je tužší a při pečení se neroztéká jako mák. Tvarohovou náplň dáme do sáčku s ustřiženým rohem a do vnějšího kruhu vyznačíme základní tvar zdobení. Do vyznačených dílů dáme lžíci makovou nabo povidlovou náplň. Na plechu necháme koláče ještě asi 15 minut kynout. U malých kulatých koláčů uděláme sběračkou ve středu důlek, necháme na plechu kynout, až se střed vyrovná, ještě jednou promáčkneme a naplníme nádivkou. Před pečením potřeme okraje koláčů žloutkem rozmíchaných s dvěma lžícemi teplé vody a plech dáme do dobře vyhřáté trouby.


* Posvícenecké koláče mají v každém kraji jiný tvar a zdobení. V Praze se pekly malé kulaté koláčky, na Domažlicku velké kulaté koláče, které se krájely na klínky jako dort, na Moravě dávají přednost kulatým koláčům s dvojí náplní : jedna je skrytá uvnitř, druhá zdobí povrch.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Věříte že je ve vesmíru ještě něco víc než známe ?

Ano 70.5% (297)
Ne 14.5% (61)
Nevím 15% (63)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama