Pomazánka ze škvarků

13. prosince 2011 v 21:50 | Bernardi.blog.cz |  Z ČESKÉ KUCHYNĚ
1 kg prorostlého bůčku nebo syrového ( řemenového ) sádla, asi 0,10 litru vody, sůl.


Syrový prorostlý bůček nebo syrové sádlo umeleme na masovém mlýnku, dáme do velkého smaltovaného kastrolu, podlijeme studenou vodou, trochu osolíme a škvaříme na velmi mírném ohni. Stále mícháme, aby se ani kousek nepřilepil ke dnu a nepřipálil. Škvaříme tak dlouho, až jsou škvarky slabě žluté. Pak kastrol odstavíme z ohně, obsah necháme trochu zchladnout, přelijeme ho do zavařovacích sklenic a převážeme ho celofánem. Čisté sádlo vystoupí nahoru a v dolní polovině sklenice zůstane drobná drť škvarků.
Obdobně se připravuje pomazánka ze škvarků, které zbudou po vypouštění sádla. Vymaštěné škvarky umeleme a smícháme se sádlem. Krajíc chleba se škvarkovou pomazánkou je chutnější než s čistým sádlem. Ovšem ani k pomazánce nesmí chybět ostrá chuť sekané cibule nebo naťové cibulky.


Velký krajíc žitného chleba a na něm sádlo, škvarky nebo slanina byl základem stravy na českém venkově. Rychle nasytil a dodal sílu. Dnes se jí méně často, ale máte-li sádlo z domácího vepře a čerstvou cibulku, je pochotkou nad jiné.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Pokud jsi navštívil můj blog tak klikni sem...prosím

KLIK

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 12. ledna 2012 v 16:30 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama