Vepřová pečně

22. října 2011 v 8:38 | Bernardi.blog.cz |  Z ČESKÉ KUCHYNĚ
( 6 porcí )
1 kg vepřového masa ( krkovice, bůček ), 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, asi 1/2 lžíce hldké mouky, podle chuti kmín a sůl.
Kysané zelí : 1 kg kysaného zelí, asi 0,30 litru vody, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 až 5 lžic krystalového cukru, podle chuti kmín a sůl.


Do masa vetřeme sůl a povrch pokmínujeme. Vložíme ho na pekáč a podlijeme ho trochou studené vody. Do pekáče dáme celou oloupanou cibuli a stroužky česneku. Pro výraznější chuť masa a šťávy se někdy do povrchu masa, ještě před pečením vtírá lisovaný česnek se solí.
Maso přikrejeme druhým pekáčem a dáme do předehřáté trouby péct. Během pečení maso několikrát obracíme a podléváme horkou vodou. Asi po hodině pečení propíchneme a pokud z ní nevytéká krev , sejmeme vrchní pekáč, aby se povrch pečeně mírně vysušil a zčervenal. Upečené maso by mělo mít chřupavou kůrku. Neméně důležitá je i šťáva. Ke konci pečení necháme šťávu vysmahnout, maso vyjmeme z pekáče, šťávu zaprásíme moukou, osmshneme a zředíme vodou. Maso nakrájíme na plátky a doplníme ho bramborovým nebo houskovým knedlíkem a kysaným zelím.
Přípava zelí : Pokud je zelí obzvlášť kyselé, propláchneme je vodou. V kastrolu zahřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a krátce ji zpěníme. Potom dáme do kastrolu zelí, kmín, sůl, a cukr a vše zalijeme studenou vodou. Zelí vaříme na mírném ohni do měkka až se voda vyvaří.

..........

Vepřo- knedlo - zelo je proslulý národní pokrm. Zlí jazykové tvrdí, že má cosi společného s českou letorou. Je pravda, že po tučné vepřové pečeni s knedlíkem zapité pivem, se dobře lenoší a snad proto se servíruje k nedělnímu obědu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Pokud jsi navštívil můj blog tak klikni sem...prosím

KLIK

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama