Svíčková na smetaně

8. října 2011 v 10:59 | Bernardi.blog.cz |  Z ČESKÉ KUCHYNĚ
( 6porcí )
1 kg hovězího masa z kýty nebo z pravé svíčkové, 50 g slaniny, 0,25 litru smetany ke šlehání, 0,20 litru mléka, 100 g másla, 150 g hladké mouky, 100 g celeru, 50 g mrkve, 50 g petržele, 1 cibule, 30 g cukru, 8 zrnek celého pepře, 6 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, podle chuti ocet, mletý pepř a sůl.


Maso prošpikujeme, protáhneme slaninou, osolíme a opepříme. V pekáči na másle osmažíme cibuli nakrájenou na hrubo a zeleninu nakrájenou na nudličky. Posléze dáme na pekáč maso, které opečeme na všech stranách. Potom ho podlijeme horkou vodou, přidáme koření, přiklopíme druhým pekáčem a dáme péct do předehřáté trouby. Občas podléváme vařící vodou a maso obracíme. Pečeme ho do měkka, přikryté pekáčem, aby se povrch příliš nevysušil. Když maso změkne, vyjmeme jej z pekáče a zeleninu s tukem propasírujeme přes cedník ( nebo rozmixujeme ). Propasírovanou zeleninu rozředíme trochou vody, přivedeme vodu do varu a přidáme mouku rozmíchanou v mléce. Krátce povaříme a za stálého míchání přidáme smetanu. ( Mixovaná zelenina nevyžaduje zahuštění moukou ). Omáčku, která by měla mít krémovou hustotu, dochutíme cukrem a vlažným octem nebo citrónem. Maso nakrájíme na plátky a vložíme zpět do omáčky přihřát. Svíčkovou podáváme s plátkem citrónu a kopečkem brusinkového kompotu.

.........

Svíčková nemá chybu. Pikantní smetanová omáčka podávaná s kyprým houskovým knedlíkem, soutěží s vepřovým, knedlíkem a zelím o nejoblíbenější pokrm české kuchyně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Co podle Vás přínášejí střepy

Štěstí
Smůlu
Úklid

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama