Houskové knedlíky

15. října 2011 v 13:39 | Bernardi.blog.cz |  Z ČESKÉ KUCHYNĚ
( 5 - 6 porcí )
500 g hrubé mouky, 1/2 kypřícího přášku do pečiva, 1 vejce, 1 žloutek asi 0,30 litru vody, 2 rohlíky a 1/2 lžičky soli.




Do mísy prosijememouku zároveň s kypřícím práškem a postupně přiléváme vodu, ve které jsme rozšlehali celé vejce, žloutek a sůl. Těsto rychle promícháme vařečkou, tak aby se suroviny spojily. Pak přidáme tvrdší, asi 2 dny staré, rohlíky nakrájené na kostičky a lehce je zapracujeme do těsta. Těsto necháme 5 minut odpočinout, dáme ho na pomoučený vál a uděláme 2 šišky. Dáme je vařit do hrnce s vařící vodou. Vaříme mírným varem asi 20 minut. Po 2 minutách lehce vařečkou nadvedneme ode dna. V polovině vaření šišky obrátíme. Uvařené vyndáme na vál, propícháme vidličkou, aby vyšla pára, a krájíme je na plátky buď ve speciálním kráječi, nebo plátky odřezáváme režnou nití. Z uvedeného množství surovin nakrájíme asi 28 plátků knedlíků.

.........

Houskové knedlíky jsou typickou přílohou české kuchyně. Připravují se v mnoha variantách : kypří se droždím nebo kypřícím práškem, zadělávají se mlékem, vodou nebo sodovkou. Osvědčené a nejméně pracné jsou knedlíky s kypřícím práškem a zadělávané vodou.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Které zvíře je nejděsivější podle tebe ?

Sklípkan 32.6% (76)
Netopýr 3.9% (9)
Had 6.4% (15)
Štír 8.2% (19)
Žralok 7.7% (18)
Grizzly 7.3% (17)
Piraňa 7.3% (17)
Potkan 6.9% (16)
Škvor 7.7% (18)
Pijavice 12% (28)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama